Vad händer i Helsingborg?

Att befinna dig i Helsingborg – som boende eller som turist – är något som ger väldigt många alternativ då det kommer till att hitta på saker. Det är inte som i andra städer där man ofta är bunden till en specifik hobby eller aktivitet och där man kanske har en årlig sak att se fram emot – så är inte fallet i Helsingborg. Det handlar om en levande stad där mycket händer samt där en ung befolkning hela tiden är drivande.

Kort och gott; ställer man frågan om vad som händer i Helsingborg så måste det nästan till en motfråga som svar: vad vill du göra? För den ambivalente så tänkte vi komma med några goda råd och ge några tips kring hur man kan spendera en dag, vad som finns att göra och hur man på bästa sätt utforskar denna 900 år gamla stad från grunden.

En sak står klart då det gäller Helsingborg: det är en stad att verkligen förälska sig i och en stad man sällen lämnar eller alltid återkommer till. Denna sundets pärla har allt man kan kräva av en stad.

Saker att göra i Helsingborg

  • Fotboll på Olympia: att se en fotbollsmatch i Helsingborg är nästan ett måste och särskilt om det vankas derby mot ärkerivalen från Malmö. Stadens store son Henrik Larsson är numera tränare och i anfallet spelar hans lovande son Jordan. Passa på att njuta av dennes kunskaper nu – snart spelar han förmodligen i en större liga.
  • Besök Kärnan: Kärnan är en självklarhet att ge sig upp i om man befinner sig i Helsingborg. Ett medeltida vakttorn vars 170 steg tar dig upp mot en hisnande och majestätisk utsikt. Den enda delen som finns kvar av Helsingborgs slott och enligt många den stora anledningen till varför personer i Skåne (kanske hela Sverige?) talar svenska och inte danska idag. En viktig försvarsutpost genom åren. Upp och känn historiens vingslag!
  • Bada. En självklarhet i vilken kuststad som helst – men en upplevelse utöver det vanliga i Helsingborg. Här badar du året om, ett svalkande dopp under sommarhalvåret varvas med ett uppfriskande sådant under vintern på något av stadens kallbadhus.
  • Shoppa: Ta en skön promenad i city och besök några av de spännande butiker som ligger längs gatorna i allmänhet och Kullagatan i synnerhet. Ont om tid eller sugen på shopping som slår det mesta? Testa Väla Centrum strax utanför staden – en galleria som av många anses som Nordens bästa och där märkesbutikerna står som spön i backen. Definitivt värt ett besök!
  • Hamlet: ta färjan över sundet och besök Kronbergs Slott; platsen där en viss Shakespeare förlade handlingen för världens mest kända pjäs. I år firar man dessutom Shakespeares år; något som uppmärksammas över hela världen. Ta del – ja, det är faktiskt möjligt att själv delta i olika Hamlet-uppsättningar på Kronbergs Slott – av ett kulturellt kapitel som är värt att läsa om och om igen. Att vara eller icke vara, det är frågan?